őszből a télbe

Együtt a természettel

Ősszel a természet lassan, fokozatosan kezdi meg útját a kinyílásból, a bőségből a bezáródás, az elmúlás felé. Ha megfigyeljük, mi történik a fákkal, a növényekkel, és ráhangolódunk ezekre a változásokra, számunkra is könnyebb lesz megérteni a bennünk zajló lelki folyamatokat.

Amikor őszi fát rajzolunk, arra reagálunk, mi hogyan viszonyulunk az elengedéshez, milyen érzeteket váltanak ki bennünk a sötétedő nappalok.

A természetre hangolódva a művészetterápia eszközeivel el tudjuk érni, hogy tudatosabban figyeljünk magunkra, a változásainkra, és ez felszabadító, megkönnyebbülést hozó érzés.

A művészetterápiás csoportokba járók mind arról számolnak be, hogy belső folyamataik újra áramlani kezdenek, nyitottabbak lettek a változásra, hiszen nem kell mást tenni, mint együtt rezegni a természettel.

 

Egyedül és közösen

A művészetterápiás csoportfoglalkozáson mindenki egyéni, belső munkát végez, hiszen a relaxáció alatt és az alkotás közben flow állapot alakulhat ki, mely közben a külvilág elhomályosulhat. Ez nagyon intenzív, valódi munka.

Az alkotás után pedig a csoport ereje ad hozzá rengeteget ehhez a munkához, hiszen a csoporttagok egyéni visszajelzést adnak a képekre, gondolatok, benyomások, érzések formájában.

Ezek azok a pillanatok, amikor lehetőséget kapunk arra, hogy a saját belső világunkra mások szemével rápillantsunk, és meglássunk az ő szemükben valamit, amit magunktól nem vennénk észre.

A művészetterápiás csoportfoglalkozásokon tehát nem a terapauta elemez, és nem ad kész válaszokat. Nincs ítélkezés, és nem is a szép alkotások születése a cél.

 

 

önismeret

A művészetterápia egy nagyon szelíd módszer. Mindenkinek annyit ad, amire éppen abban az élethelyzetben szüksége van. Lehet, hogy csak annyi történik, hogy jólesik az elvárások nélküli alkotás, és megtapasztaljuk, milyen az, ha elfogadnak úgy ahogy vagyunk, és így mi is könnyebben elfogadjuk magunkat.

Felszakadhatnak belső gátak, lehetnek aha-élményeink, támadhatnak felismeréseink. A pasztellkréta, az akvarell-festék, a montázstechnika, az agyag mind-mind más energiákat mozgósít, és érdemes figyelni arra, melyik milyen hatással van ránk.

alkotás

A foglalkozásokon különböző képzőművészeti technikákat alkalmazunk, változatosan. Kréta, festék, montázs és agyag segíti a belső tartalmak felbukkanását.

önkifejezés

Az alkotásoknak nem kell a klasszikus értelemben szépnek lenni. Az elvárások nélküli szabad alkotás felszabadító. Elengedhetjük a megfelelési vágyunkat saját magunk felé is.

relaxáció

Az alkotások előtt zenével és verssel kiegészített relaxáció segíti a belső képek felbukkanását, amit aztán papírra vetünk.

8 alkalmas önismereti kurzus a művészetterápia eszközeivel

ZUGLÓBAN – BETELT!

Szeptember 19-től minden második hétfőn 18.00-21-ig
Cím: Cserepesház, 1144 Vezér u. 28/b

Részvételi díj: 6000 Ft / alkalom

Mely fizethető
– egyben, kedvezménnyel: 44.000 Ft / 8 alk.
– vagy két részletben 2 x 24.000 Ft / 2x 4 alk.

Kaposi Ildikó vagyok

katarzisz komplex művészeti terapeuta

Két éve tartok rendszeresen csoportfoglalkozásokat, workshopokat. Saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy a művészetterápia segíthet azzá válnom, aki valóban vagyok, és szeretném ezt az érzést másoknak is átadni.

Sosem tudtam szépen rajzolni, festeni, de mindig is kikapcsolt, feltöltött, ha alkottam, vagy ha új színeket hoztam létre az alapszínek keveréséből.

Kísérletező alkat vagyok, és nyitott vagyok az újra, nagyon szeretem például a kávét tonikkal, ugyanakkor vonz a múlt, és tisztelem a hagyományokat, melyek ősi tudáson alapulnak.

Szeretek figyelni, meghallgatni másokat, és hiszek abban, hogy az empátia vinné a legjobban előre a világot.